fbpx
Back to all Post

Πρόσεξε τον εσωτερικό σου διάλογο

Πρόσεξε τον εσωτερικό σου διάλογο

Φαντάσου για μία στιγμή ότι προχωράς στο δρόμο και έρχεται κάποιος μπροστά σου και αρχίζει να σε βρίζει. Είσαι άχρηστος, είσαι χαζός, δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα, δεν αξίζεις τίποτα.

Πώς θα αντιδρούσες; Τι θα έλεγες; Θα τον  έδιωχνες; Θα έβαζες τα κλάματα και θα έφευγες; Θα γελούσες; Σίγουρα κάτι από αυτά. Ωστόσο, πόσες φορές έχεις πει όλα αυτά  στον εαυτό σου; Και θυμήσου και πότε του τα λες: Συνήθως τα λέμε όταν έχει έρθει μία αποτυχία ή μια απόρριψη. Έτσι δεν είναι;

Φαντάσου λοιπόν, ότι έχεις κοπεί στο χέρι και παίρνεις το μαχαίρι και σκαλίζεις ακόμη περισσότερο την πληγή για να δεις πόσο περισσότερο μπορείς να πληγώσεις τον εαυτό σου.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε επίγνωση του τι λέμε στον εαυτό μας, αλλά ο εσωτερικός μας διάλογος τρέχει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Αν το παρατηρήσεις, θα δεις ότι έχω δίκιο. Δεν υπάρχει στιγμή που να υπάρχει ησυχία μέσα στο κεφάλι μας, πάντα κάτι ακούγεται. Εκτός και αν κάνουμε κάποιο διαλογισμό, κάποια προσευχή για να εξασκήσουμε και να ηρεμήσουμε το μυαλό μας.

Το τι λέμε στον εαυτό μας και το πώς το λέμε παίζει πολύ μεγάλο ρόλο γιατί

μας δημιουργεί συναισθήματα.

Αν σε μια πρόκληση λοιπόν που έχεις να αντιμετωπίσεις, λες στον εαυτό σου ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρει, μάντεψε τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό; Να αγχωθείς, να φοβηθείς κλπ.  Αντίθετα, αν πεις στον εαυτό σου ότι μπορεί να τα καταφέρει γιατί έχει προετοιμαστεί σωστά, γιατί είναι ικανός, γιατί το αξίζει, τότε σου προκαλείται το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης ή της σιγουριάς. Έτσι δεν είναι;

Ο εσωτερικός μας διάλογος επηρεάζει τα συναισθήματα και τις πράξεις μας και συνακόλουθα τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε. Για το λόγο αυτό λοιπόν πρέπει να προσέχουμε τι λέμε στον εαυτό μας αλλά κυριότερα τον τρόπο που το λέμε.  Με λίγα λόγια, ο τόνος και το ύφος με τα οποία μιλάμε είτε στον εαυτό μας είτε στους άλλους, είναι πιο σημαντικός από το περιεχόμενο.

Όταν λοιπόν παρατηρείτε ότι μιλάτε στον εαυτό σας με τέτοιο τρόπο που σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα ή  σας προκαλεί ένα αρνητικό συναίσθημα, αλλάξτε τον τόνο σας και μιλήστε στον εαυτό σας σαν σε έναν άνθρωπο που τον θαυμάζετε, που αξίζει το σεβασμό σας, αξίζει να πετύχει πράγματα στη ζωή του και αξίζει να είναι ευτυχισμένος και πλήρης. Γιατί έτσι και αλλιώς αξίζετε τα καλύτερα αλλά δε θα σας τα δώσει κανένας έτοιμα. Πρέπει  να τα διεκδικήσετε! Όσο διεκδικούμε κι όσο περισσότερο παλεύουμε για αυτά που θέλουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να τα πετύχουμε.

Στο τέλος της ημέρας το μόνο σίγουρο που έχουμε είναι ο εαυτός μας για αυτό αγαπήστε τον, μιλήστε του όμορφα και θα εκπλαγείτε από τα πόσα πράγματα μπορεί να κάνει για εσάς και τι μπορεί να πετύχει.

Bonus Άσκηση

Παρατηρήστε τις επόμενες μέρες και γράψτε σε ένα χαρτί ποιες είναι οι φράσεις που χρησιμοποιείτε και μειώνετε, αποθαρρύνετε κλπ. τον εαυτό σας.  

Για παράδειγμα, λέτε: Δεν αξίζω; Δεν είμαι αρκετά όμορφος; Δεν είμαι αρκετά έξυπνος; Δεν έχω λεφτά;

Δίπλα από αυτές  γράψτε νέες ενδυναμωτικές ατάκες, νέες ενδυναμωτικές φράσεις που θα χρησιμοποιείτε στο εξής και κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό τον εαυτό σας να λέει αυτές τις αρνητικές φράσεις, αντικαταστήστε τες με τις καινούργιες.

Το να αλλάξεις τη ζωή σου είναι απλό

Και ο Παναγιώτης μπορεί να σε βοηθήσει

Add Your Comment

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚοΙΝΩΝΙΑΣ