fbpx
Back to all Post

Η δύναμη της ταυτότητας

Η δύναμη της ταυτότητας

Σου έχει τύχει ποτέ να θέλεις να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου προς το καλύτερο και μετά από λίγο καιρό να τα παρατάς; Ή κάτι να γίνεται που νομίζεις ότι είναι εντελώς τυχαίο και να σου κόβει τη φορά;

Πριν πάρεις την απόφαση να κάνεις οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, θέλω να ξέρεις κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Όσο μεγάλους στόχους και αν έχεις, όσο έτοιμος και αν νομίζεις ότι νιώθεις, αυτό που στο τέλος θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στη επιτυχία σου, είναι το πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου! Και τι πιστεύεις για τον εαυτό σου. Ποιος πιστεύεις πως είσαι;

Η ισχυρότερη δύναμη στην ανθρώπινη προσωπικότητα, είναι να μένουμε συνεπείς με το πως ορίζουμε τον εαυτό μας.

Tony Robbins

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως για τον εγκέφαλο μας πρέπει να μένουμε συνεπείς με τις ιδέες, τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και όλα όσα ξέρουμε για τον εαυτό μας. Γι’αυτό η αλλαγή τις περισσότερες φορές είναι δύσκολη. Γιατί δεν είναι συνεπής με όλα όσα ήδη γνωρίζουμε ως τότε.

Ο εγκέφαλος μας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μας βγάλει ψεύτες. Οπότε τα αποτελέσματα που μας δίνει, πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά που πιστεύουμε για τον εαυτό μας. Με την αίσθηση της ταυτότητας μας. Όλα τα υπόλοιπα τα μπλοκάρει και δεν μας αφήνει να τα δούμε.

Η ταυτότητα μας είναι ο κυρίαρχος της ζωής μας. Όλη μας η ζωή είναι βασισμένη πάνω σε αυτήν.

Ο William Shakespeare είπε πως “ξέρουμε ποιοι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι μπορούμε να γίνουμε” και για να μπορέσουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας πρέπει να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την ταυτότητα μας. Ναι μπορούμε να το κάνουμε.

Όμως πριν φτάσουμε σε αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σου την καλύτερη αναλογία που έχω ακούσει για την ταυτότητα μας, από τον Ed Mylett.

Η ταυτότητα μας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ένας θερμοστάτης σε ένα δωμάτιο. Τι κάνει λοιπόν ένας θερμοστάτης; Εμείς ορίζουμε την θερμοκρασία δωματίου που θέλουμε και η δουλειά του θερμοστάτη είναι να κρατήσει αυτή την θερμοκρασία στο δωμάτιο.

Για παράδειγμα αν ρυθμίσουμε την θερμοκρασία του θερμοστάτη να είναι 18 βαθμοί Κελσίου, αν ανοίξουμε το παράθυρο και μπει κρύος αέρας, ο θερμοστάτης θα ενεργοποιήσει τον κλιματισμό ώστε να κρατήσει την θερμοκρασία στους 18 βαθμούς.

Ακριβώς έτσι λειτουργεί και η ταυτότητα μας. Αν τα αποτελέσματα που παίρνουμε στη ζωή μας είναι ανωτέρα ή κατώτερα από την αίσθηση της ταυτότητας μας, θα ενεργοποιηθεί ο εσωτερικός μας θερμοστάτης και θα μας γυρίσει πίσω στην κανονική μας θερμοκρασία.

Σε όλους μας έχει τύχει να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο και αμέσως μόλις δούμε τα αποτελέσματα, κάτι στραβώνει και μας γυρίζει πάλι πίσω. Αυτό συνέβη γιατί τα αποτελέσματα μας ήταν ανωτέρα του εσωτερικού μας θερμοστάτη.

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως η ζωή μας καθορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες και καταστάσεις και προσπαθούμε πάντα να ελέγξουμε αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Καταρχάς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους εξωτερικούς παράγοντες και εκεί είναι που οι περισσότεροι χάνουμε το παιχνίδι. Μπορούμε να ελέγξουμε μόνο αυτό που συμβαίνει μέσα μας.

Οι εξωτερικοί παράγοντες δεν καθορίζουν τον τελικό μας προορισμό. Εμείς τον καθορίζουμε.

Ed Mylett

Αυτό που καθορίζει στο τέλος την πορεία μας είναι η ταυτότητα μας και το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να σας δώσω είναι αυτό. Όπως ο θερμοστάτης κρατάει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία στο δωμάτιο, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, έτσι και η ταυτότητα μας κρατάει μια συγκεκριμένη “θερμοκρασία” στη ζωή μας, ανεξάρτητα από τους εξωτερικούς παράγοντες. Σκεφτείτε το λίγο.

Οπότε ότι και αν γίνει στη ζωή μας, είτε καλό είτε κακό, ο εσωτερικός μας θερμοστάτης ξέρει πως να μας επαναφέρει στην κανονική μας θερμοκρασία. Μόλις δεχτείς αυτή την αλήθεια, αυτό το γεγονός, βάζεις τον εαυτό σου σε πλεονεκτική θέση.

Οι περισσότεροι από εμάς, “κολλάμε” σε ένα σημείο, γιατί δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε την ταυτότητα μας και αυτό συμβαίνει μέσα μας, αλλά τους εξωτερικούς παράγοντες.

Πόσους ανθρώπους ξέρεις που ξεκίνησαν να βγάζουν περισσότερα λεφτά και μετά τα έχασαν; Πόσους ανθρώπους ξέρεις που είχαν υπέροχες σχέσεις και μετά τις διέλυσαν; Πόσους ανθρώπους ξέρεις που ξεκίνησαν διατροφή και γυμναστική και μετά από λίγο καιρό τα παράτησαν;

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ξεπέρασαν την θερμοκρασία του εσωτερικού τους θερμοστάτη και αυτός την “ρύθμισε” πάλι στο κανονικό.

Με λίγα λόγια, μπορείς να μάθεις όλες τις ικανότητες, τις τακτικές, τις στρατηγικές και όλα όσα χρειάζεσαι, όμως αν δεν αλλάξεις την θερμοκρασία στον εσωτερικό σου θερμοστάτη, αυτός πάντα θα βρίσκει τρόπο να σε επαναφέρει στην αρχική σου θερμοκρασία.

Μπορείς να έχεις τις ικανότητες ενός παραγωγού που λειτουργεί στους 40 βαθμούς και να ζεις τη ζωή σου στους 18 βαθμούς, επειδή δεν έχεις ρυθμίσει σωστά την εσωτερική σου θερμοκρασία. Γιατί εκεί νιώθεις άνετα.

Έχεις καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να ρυθμίσεις σωστά την εσωτερική σου θερμοκρασία και πριν πούμε για τις καλύτερες στρατηγικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, θέλω επίσης να σου πω πως έχεις έναν εσωτερικό θερμοστάτη για όλες τις πτυχές της ζωής σου.

Έχεις έναν για την καριέρα σου, έναν για την πίστη σου, έναν για τις σχέσεις σου, τα οικονομικά σου, το σώμα σου και ούτω καθεξής. Και όλοι αυτοί οι θερμοστάτες δεν λειτουργούν μόνο όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά και όταν κατεβαίνει.

Ο κύριος “ρυθμιστής” της ζωής μας είναι η ταυτότητα μας.

Οπότε, καμία μεγάλη αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στη ζωή μας αν δεν αλλάξουμε την εσωτερική μας θερμοκρασία. Αν δεν αλλάξουμε τις ιδέες, τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τις αξίες μας προς το επόμενο επίπεδο.

Μόνο το γεγονός πως τώρα ξέρεις για όλο αυτό, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Μπορεί να σε απελευθερώσει από τις παλιές περιοριστικές σκέψεις, ιδέες και πεποιθήσεις που έχεις.

Έχω επαναλάβει αρκετές φορές τα ίδια πράγματα σε αυτό το άρθρο και ο λόγος είναι ότι θέλω να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι για εσένα να μπορείς να ρυθμίσεις την ταυτότητα σου σύμφωνα με τους στόχους σου και όλα όσα θέλεις να πετύχεις. Αλλάζοντας την ταυτότητα σου μπορείς να σπάσεις το φράγμα που σε κρατά μακρυά από την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και την ιδανική για εσένα ζωή.

Το μυστικό για μια εξαιρετική ζωή, είναι να απαιτείς περισσότερα από τον εαυτό σου από ότι θα μπορούσε να περιμένει κάποιος άλλος από εσένα.

Αύξησε τα στάνταρ σου.

Tony Robbins

Πώς μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε τον εσωτερικό μας θερμοστάτη; Θα μοιραστώ μαζί σου τις πέντε κατά την άποψή μου καλύτερες στρατηγικές.

Στρατηγική #1: Πρόσθεσε ανθρώπους στον κύκλο σου οι οποίοι ζουν σε “υψηλότερες θερμοκρασίες.”

Αυτός είναι ο πιο απλός αλλά ίσως και ο πιο δυνατός τρόπος να αλλάξεις την ταυτότητα σου. Βάλε ανθρώπους στον κύκλο σου οι οποίοι ζουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες σε αυτό που θέλεις να πετύχεις.

Για παράδειγμα, αν στο κομμάτι του Fitness βρίσκεσαι στους 18 βαθμούς και ξεκινήσεις να κάνεις προπόνηση παρέα με ανθρώπους που βρίσκονται στους 40 βαθμούς, θα δεις πως σιγά σιγά η θερμοκρασία σου θα ανεβαίνει από 18 στους 20,25,30,35 και στο τέλος θα φτάσεις τους 40. Αυξάνεις την εσωτερική σου θερμοκρασία μέσα από την συναναστροφή με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλότερη θερμοκρασία από εσένα σε αυτό το κομμάτι.

Το ίδιο ισχύει και στα επαγγελματικά. Αν αρχίσεις να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που τα πηγαίνουν καλύτερα από εσένα και προσπαθείς να μάθεις από αυτούς, θα δεις ότι σιγά σιγά τα επαγγελματικά σου θα βελτιωθούν.

Το ίδιο και με τον χαρακτήρα σου. Αν θέλεις να βελτιώσεις και να αναπτύξεις τον χαρακτήρα σου, μπορείς να ξεκινήσεις να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλότερη θερμοκρασία από εσένα μέχρι να τους φτάσεις. Ή μπορείς να διαβάσεις βιβλία από ανθρώπους που η θερμοκρασία τους βρίσκεται στα ύψη. Σιγά σιγά, θα ανέβεις και εσύ σε αυτά τα ύψη.

Το ίδιο ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Λένε πως είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε περισσότερο. Το μυστικό όμως σε αυτό είναι οι προθέσεις μας. Πρέπει οι προθέσεις σου να είναι να μάθεις από αυτούς τους ανθρώπους. Να τους αφήσεις να σε πιέσουν να γίνεις καλύτερος. Γιατί είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι, όταν βρίσκεσαι συνέχεια δίπλα σε ανθρώπους που τα πηγαίνουν καλύτερα από εσένα, αρχίσεις να αποκτάς τα δικά τους στάνταρ. Οπότε τα δικά τους στάνταρ γίνονται δικά σου και όπως είπαμε πριν, ο εγκέφαλος μας θα σιγουρευτεί πως ζούμε τα στάνταρ μας.

Όταν συνειδητά και εκ προθέσεως περνάμε χρόνο με αυτούς τους ανθρώπους, θα αυξήσουμε την θερμοκρασία μας.

Στρατηγική #2: Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, συμπεριφερομαστε εντελώς διαφορετικά.

Είναι το γνωστό 30 days challenge. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπως είναι οι 30 ημέρες προκαλείς σοκ στον οργανισμό σου αλλάζοντας εντελώς τις συμπεριφορές σου.

Ξεγελάς τον εγκέφαλο σου κάνοντας τόσα πολλά μέσα σε 30 μέρες που θα πιστέψει πως δεν γίνεται να γυρίσει στην αρχική του κατάσταση. Αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου μας που θέλει να είμαστε συνεπείς με αυτά που μπορούμε και αξίζουμε, αρχίζει να πιστεύει ότι αξίζουμε και μπορούμε περισσότερα.

Σκέψου μια πισίνα. Αν αυξήσεις την στάθμη της για 30 μέρες, θα αλλάξει το σημάδι που αφήνει το νερό. Έτσι αλλάζει και το σημάδι που έχεις στη ζωή σου. Αυξάνεται.

Αυτή την στρατηγική την χρησιμοποιώ πάρα πολύ συχνά όταν θέλω να αλλάξω κάτι στη ζωή μου δραστικά. Για παράδειγμα όταν ήθελα να ξεκινήσω να γράφω άρθρα ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει ποτέ. Δεν ήταν μέρος της ταυτότητας μου. Οπότε ξεκίνησα να γράφω ένα άρθρο κάθε μέρα για 60 μέρες. Μετά μου ήταν πάρα πολύ εύκολο, όμως αυτές τις 60 ημέρες πίεσα πολύ τον εαυτό μου για να τα καταφέρω. Έτσι όμως άλλαξα το σημάδι για το οποίο σας μίλησα πριν. Ήταν τόσο μεγάλη και τόσο γρήγορη η αλλαγή που έγινε νέα μου ταυτότητα.

Αυτή είναι η δύναμη της πλήρους αφοσίωσης σε ένα μόνο κομμάτι της ζωής μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Στρατηγική #3: “Διόρθωσε” τις πεποιθήσεις σου.

Είπαμε πριν πως ο εγκέφαλος μας δεν θέλει να μας βγάλει ποτέ ψεύτες. Οπότε αν πιστεύουμε κάτι, ο εγκέφαλος μας “πιάνει δουλειά” για να μας επιβεβαιώσει. Να αποδείξει ότι οι πεποιθήσεις μας είναι αληθινές. Και ψάχνει αποδείξεις για να τα καταφέρει. Αυτό σημαίνει πως συνεχώς ενισχύει την υπάρχουσα ταυτότητα μας, είτε αυτό είναι κάτι θετικό είτε είναι αρνητικό.

Πώς λειτουργεί μια πεποίθηση; Σκέψου πως οι πεποιθήσεις είναι σαν την επιφάνεια ενός τραπεζιού. Για να είναι σταθερό ένα τραπέζι χρειάζεται τρία και παραπάνω πόδια. Αυτά τα πόδια είναι οι ιδέες που έχουμε οι οποίες ενισχύουν την πεποίθηση μας.

Για παράδειγμα εγώ είχα την πεποίθηση πως δεν μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου πριν 3 χρόνια και οι ιδέες που ενίσχυαν αυτή την πεποίθηση ήταν οι εξής:

  • Δεν είχα σπουδάσει κάτι.
  • Υπήρχε οικονομική κρίση οπότε δεν υπήρχαν λεφτά.
  • Στην πόλη που έμενα δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες.
  • Δεν έχω κάτι ιδιαίτερο ώστε να τα καταφέρω.

Αυτή η συγκεκριμένη πεποίθηση, επηρέαζε τα πάντα στη ζωή μου. Δεν γινόταν να αναλάβω δράση και να αλλάξω τα πράγματα, αν πρώτα δεν άλλαζα αυτή την πεποίθηση. Πώς τα κατάφερα; Διέλυσα το τραπέζι, αφαιρώντας τα πόδια του. Αμφισβήτησα όλες αυτές τις ιδέες και είδα πως δεν ίσχυαν.

Οι πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό την δράση μας. Αν πιστεύουμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε. Αν πιστεύουμε πως δεν μπορούμε, δεν θα το κάνουμε. Είναι τόσο απλό.

Αν οι στόχοι μας συμβαδίζουν με την αίσθηση της ταυτότητας μας, θα κάνουμε την απαραίτητη προσπάθεια για να τους πετύχουμε. Αν δεν συμβαδίζουν με την ταυτότητα μας, η προσπάθεια που θα καταβάλουμε δεν θα είναι αρκετή.

Η προσπάθεια μας για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι σε συνέπεια με την αίσθηση της ταυτότητας μας.

Η προσπάθεια που καταβάλουμε, αποφέρει κάποια αποτελέσματα και αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την αίσθηση της ταυτότητας μας. Είναι σαν ένας φαύλος κύκλος.

Φαύλος κύκλος περιοριστικών πεποιθήσεων.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν θέτουμε νέους στόχους, να προσαρμόζουμε την ταυτότητα μας, γιατί η ταυτότητα μας επηρεάζει την προσπάθεια που καταβάλουμε για να τους πετύχουμε.

Αποβάλλουμε από τη ζωή μας όλα όσα δεν χρειαζόμαστε!

Υπάρχουν σκέψεις και συμπεριφορές τις οποίες χρειαζόσουν για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, όμως τώρα δεν τις χρειάζεσαι πια. Ίσως κάποτε τα είχες ανάγκη για να επιβιώσεις. Απόβαλλε τα.

Πρέπει να είσαι ενσυνείδητος σχετικά με τις παλιές σκέψεις και πεποιθήσεις που έχεις. Δεν θέλεις να τις πάρεις μαζί σου στην καινούρια σου ταυτότητα.

Κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: Τι πρέπει να αποβάλλω από τη ζωή μου επειδή δεν το χρειάζομαι πια;

  • Είναι ένας άνθρωπος;
  • Μια σκέψη;
  • Μια πεποίθηση;
  • Μια συνήθεια;
  • Ή ένα συναίσθημα;

Ίσως κάποτε το χρειαζόσουν για να ανταπεξέλθεις ή για να παράγεις ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως αν πλέον δεν σου χρειάζεται άφησε το πίσω.

Στρατηγική #4: Άλλαξε την ιστορία που λες στον εαυτό σου.

Αν νιώθεις πως έχεις κολλήσει, έχεις κολλήσει σε μια ιστορία. Μια ιστορία που λες συνέχεια στον εαυτό σου η οποία δεν σε εξυπηρετεί. Πρέπει να βρεις αυτή την ιστορία και να την αλλάξεις. Αυτή η ιστορία μπορεί να είναι οτιδήποτε.

  • Μια ιστορία για τους γονείς σου.
  • Για μια δουλειά.
  • Για τα λεφτά.
  • Για εσένα.
  • Για μια σχέση και ούτω καθεξής.

Ένας εύκολος τρόπος να βρεις αυτή την ιστορία είναι ο εξής. Γράψε σε ένα χαρτί τι θέλεις να πετύχεις. Για παράδειγμα, “θέλω να κάνω μια πολύ καλή σχέση”. Μετά από αυτό υπάρχει ένα “αλλά”. Π.χ. θέλω να κάνω μια πολύ καλή σχέση, αλλά δεν υπάρχουν καλές γυναίκες ή καλοί άντρες πια. Αυτή είναι η ιστορία που λες στο εαυτό σου που σε κρατά μακρυά από μια πολύ καλή σχέση.

Γράψε σε ένα κομμάτι χαρτί τι θέλεις να πετύχεις και σκέψου το αλλά που ακολουθεί. Μετά το αλλά, βρίσκεται η ιστορία που δεν σε εξυπηρετεί να πετύχεις τον στόχο σου.

Αφού βρεις την ιστορία, άλλαξε την. Για παράδειγμα, είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν καλοί άντρες και γυναίκες πια; Φυσικά και όχι. Υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που είναι καλοί και μπορείς να έχεις μια επιτυχημένη σχέση μαζί τους, όμως όσο συνεχίζεις να λες στον εαυτό σου αυτή την ιστοριούλα, ο εγκέφαλος σου δεν θα σε αφήσει να τους δεις, γιατί δεν θέλει να σε βγάλει ψεύτη.

Αμφισβήτησε την ιστορία αυτή και άλλαξε την ώστε να σε εξυπηρετεί. Για παράδειγμα: Υπάρχουν πολλοί καλοί άντρες ή γυναίκες εκεί έξω και ξέρω πως μπορώ να κάνω μια πολύ καλή σχέση.

Στρατηγική #5: Άλλαξε την ταυτότητα σου μέσα από τις συνήθειες σου.

Αυτή η στρατηγική πάει λίγο κόντρα με την στρατηγική #2, όμως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και τις δύο. Την κάθε μία για διαφορετικά πράγματα.

Σκέψου πως το μυαλό μας, μοιάζει πάρα πολύ με ένα γατάκι στο χιόνι. Τι εννοώ με αυτό;

Σκέψου πως έξω έχει χιονίσει και πιάνεις ένα γατάκι και το πετάς αμέσως στο χιόνι. Τι θα κάνει το γατάκι; Θα πάθει σοκ με την τεράστια αλλαγή θερμοκρασίας και θα τρέξει γρήγορα πίσω.

Οπότε, για να βοηθήσουμε το γατάκι να συμπαθήσει το χιόνι, την πρώτη μέρα το πάμε λίγο κοντά, κρατώντας το. Θα φοβηθεί, αλλά δεν θα τρομοκρατηθεί. Την επόμενη μέρα λίγο πιο κοντά και την επόμενη ακόμα πιο κοντά. Το γατάκι σιγά σιγά αρχίζει και συνηθίζει το χιόνι. Μέσα σε λίγο καιρό το γατάκι κάνει τούμπες και παιχνίδια στο χιόνι.

Έτσι λειτουργεί και ο εγκέφαλος μας. Πρέπει να κάνουμε μικρές σταθερές αλλαγές κάθε μέρα, ώστε να τον ξεγελάσουμε.

Για παράδειγμα, θέλεις να ξεκινήσεις την γυμναστική και δοκίμασες να ακολουθήσεις την στρατηγική #2 και δεν έπιασε. Δεν κατάφερες να ξεγελάσεις τον εγκέφαλο σου. Αυτό που θέλεις να κάνεις, είναι να ξεκινήσεις με πάρα πολύ μικρούς στόχους. Για παράδειγμα ο στόχος σου είναι πως θα κάνεις μόνο μια κάμψη κάθε μέρα. Είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνεις μια κάμψη κάθε μέρα.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως τις περισσότερες φορές δεν θα μείνεις στη μια κάμψη. Θα κάνεις 5,10,50.

 

“Είναι καλύτερο να λες λίγα και να κάνεις πολλά, από ότι να λες πολλά και να κάνεις λίγα.”

 

Αν με αυτό τον τρόπο καταφέρεις να κάνεις την γυμναστική συνήθεια, αυτή η συνήθεια θα οδηγήσει σε αλλαγή ταυτότητας. Από εκεί που δεν έκανες γυμναστική, τώρα κάνεις. Άλλαξες την θερμοκρασία αργά και σταθερά.Ενίσχυση της νέας ταυτότητας μέσω νέας συνήθειας.

Ο James Clear στο απίστευτο βιβλίο του “atomic habits”, λέει το εξής: Αν προσπαθείς να γίνεις 1% καλύτερος κάθε μέρα, μέσα σε ένα χρόνο θα έχεις γίνει 37 φορές καλύτερος. Καθόλου άσχημα.

Τελικές σκέψεις.

Οι πιο ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν διαβάζουν τα προηγούμενα κεφάλαια της ζωής τους. Γράφουν διαρκώς καινούρια.

Είναι προφανές πως δεν μπορούμε να εξελίξουμε τη ζωή μας, αν δεν εξελίσσουμε διαρκώς την ταυτότητα μας. Μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο μας για λίγο, όμως όχι για πάντα. Ο μόνος τρόπος για να έχουμε διαρκή και σταθερή εξέλιξη στη ζωή μας, είναι να μάθουμε να εξελίσσουμε διαρκώς την ταυτότητα μας και να αυξάνουμε την εσωτερική μας θερμοκρασία.

Τα σεμινάρια μας

Άλλα άρθρα που ίσως σε ενδιαφέρουν

Νέοι Στόχοι για το 2023

Νέα χρόνια ξεκίνησε και φαντάζομαι πως είσαι και εσύ από αυτούς που έθεσαν τους νέους στόχους της χρονιάς!Έδωσαν τις υποσχέσεις στον εαυτό τους αλλά και

Read More »

Πρόσεξε τον εσωτερικό σου διάλογο

Φαντάσου για μία στιγμή ότι προχωράς στο δρόμο και έρχεται κάποιος μπροστά σου και αρχίζει να σε βρίζει. Είσαι άχρηστος, είσαι χαζός, δεν μπορείς να

Read More »

Το επόμενο Live event

  • Θα διατεθούν 3 διαφορετικά εισιτήρια 
  • Θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom cloud meetings
  • Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ανοιχτές οι κάμερες (αν και βοηθάει)
  • Το σεμινάριο θα μαγνητοσκοπηθεί και θα διατεθεί σε όσους αγοράσουν εισιτήριο

Add Your Comment

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚοΙΝΩΝΙΑΣ