fbpx
Back to all Post

H πιο σημαντική ικανότητα

H πιο σημαντική ικανότητα

Αν είχα 1 ευρώ κάθε φορά που κάποιος με ρωτούσε, ποια είναι η σημαντικότερη ικανότητα που πρέπει να αναπτύξουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι και να πετύχουμε, τώρα θα ήμουν πλούσιος.

Αυτή την ερώτηση, την ακούω τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα. Ποια είναι η πιο σημαντική ικανότητα που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να πετύχει και να είναι ευτυχισμένος;

Ξέρεις ποια είναι;

Η ικανότητα να διαχειριζόμαστε και να ελέγχουμε την ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση! Χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία!

Γιατί;

Γιατί όταν βρισκόμαστε σε καλή ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση, έχουμε τον έλεγχο, νιώθουμε δυνατοί, νιώθουμε σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Νιώθουμε πως μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!

Όταν βρισκόμαστε σε κακή ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση, τις περισσότερες φορές δεν έχουμε τον έλεγχο, δεν νιώθουμε σιγουριά και αυτοπεποίθηση και δεν νιώθουμε δυνατοί.

Όταν βρισκόμαστε σε καλή ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση, είναι πιο εύκολο να τα πηγαίνουμε καλά με τους υπόλοιπους. Να δίνουμε αγάπη, στοργή και θετική ενέργεια, ενώ όταν δε νιώθουμε καλά, αυτό γίνεται δυσκολότερο.

Όταν θέλουμε να πετύχουμε ένα στόχο, δεν είναι πολύ καλύτερα όταν νιώθουμε σιγουριά και αυτοπεποίθηση από ότι όταν νιώθουμε βαρεμάρα, άγχος, φόβο, θυμό ή στεναχώρια; Πότε είναι πιο εύκολο να πετύχουμε; Φυσικά όταν νιώθουμε καλά.

Η ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση είναι το Α και το Ω!

Ο κύκλος της επιτυχίας!

Ως άνθρωποι, τι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε; Τα πάντα! Έτσι δεν είναι; Το έχουμε αποδείξει ξανά και ξανά και ξανά!

Γιατί λοιπόν, αφού είμαστε ικανοί να κάνουμε και να πετύχουμε τα πάντα, τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα που παίρνουμε είναι απογοητευτικά; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ σου;

Η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν είναι ευχαριστημένοι με την ζωή τους. Δεν τους αρέσει η δουλειά τους, δεν έχουν καλές σχέσεις, δεν είναι ευτυχισμένοι και ούτω καθεξής.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων όμως, ζουν ονειρεμένη ζωή. Απολαμβάνουν την κάθε ημέρα και πετυχαίνουν απίστευτα πράγματα. Τι κάνει την μεγάλη διαφορά; Ως άνθρωποι, δεν διαφέρουμε και τόσο μεταξύ μας.

Κοίταξε για μια στιγμή το παραπάνω γράφημα. Είναι ένας κύκλος που αποτελείται από 4 τετραγωνάκια.

Το πρώτο τετραγωνάκι, είναι οι δυνατότητες/ικανότητες. Είπαμε πιο πάνω, πως ως άνθρωποι έχουμε δυνατότητες να πετύχουμε τα παντα, έτσι δεν είναι;

Το δεύτερο τετραγωνάκι, είναι η δράση ή αλλιώς η προσπάθεια που κάνουμε. Ακόμα και αν δεν κάνουμε τίποτα και καθόμαστε στη τηλεόραση, είναι και αυτό μια δράση, βλέπουμε τηλεόραση.

Το τρίτο τετραγωνάκι, είναι τα αποτελέσματα που παίρνουμε από τις δράσεις μας και το τέταρτο τετραγωνάκι είναι το τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας και πόση σιγουριά νιώθουμε!

Αν τα αποτελέσματα που έχουμε στην ζωή μας δεν είναι καλά, από ποιο τετραγωνάκι πιστεύεις πως πρέπει να ξεκινήσουμε την αλλαγή; Καλά κατάλαβες! Από το τέταρτο, την πεποίθηση και τη σιγουριά.

Ανάλογα με το τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας, αν μπορούμε να τα καταφέρουμε ή όχι, αν αξίζουμε ή όχι, και με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή, θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό ποσοστό από τις δυνατότητες μας.

Σκέψου το για μια στιγμή. Όταν νιώθεις σιγουριά και αυτοπεποίθηση και πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις, δεν χρησιμοποιείς μεγαλύτερο ποσοστό από τις δυνατότητες σου; Σίγουρα!

Όταν χρησιμοποιείς μεγαλύτερο ποσοστό από τις δυνατότητες σου, η δράση σου δεν είναι πολύ καλύτερη; Ναι. Και αν η δράση σου είναι πολύ καλύτερη, δε θα είναι και τα αποτελέσματα σου; Ναι.

Αν τα αποτελέσματα σου είναι πάρα πολύ καλά, αυτό δεν ενισχύει την σιγουριά και την αυτοπεποίθηση σου; Εννοείται!

Οπότε, συνεχώς εξελίσσεσαι. Συνεχώς ανεβαίνεις και συνεχώς παίρνεις καλύτερα αποτελέσματα!

Όταν όμως δεν πιστεύεις στον εαυτό σου και δεν έχεις τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που θέλεις, πόσο ποσοστό από τις δυνατότητες σου χρησιμοποιείς; Μικρό, έτσι δεν είναι;

Όταν χρησιμοποιείς μικρό ποσοστό από τις δυνατότητες σου, η δράση σου πως είναι; Φτωχή ή ανεπαρκής;

Όταν η δράση σου είναι φτωχή ή ανεπαρκής τι αποτελέσματα θα πάρεις; Φτωχά!

Αν πάρεις φτωχά αποτελέσματα, δε θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά η αυτοπεποίθηση σου; Ναι.

Οπότε, ξεκινώντας με χαμηλή αυτοπεποίθηση και σιγουριά, δεν έχεις πολλές ελπίδες να πετύχεις!

Τα πάντα ξεκινούν από εκεί! Από το 4ο τετραγωνάκι, της πεποίθησης/σιγουριάς. Αυτό το τέταρτο τετραγωνάκι, πως αλλιώς θα μπορούσαμε να το πούμε; Δεν θα μπορούσαμε να το πούμε, ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση;

Σκέψου το εξής. Όταν βρίσκεσαι σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση και νιώθεις σιγουριά, αυτοπεποίθηση και πως έχεις τον έλεγχο, δεν πιστεύεις περισσότερο στον εαυτό σου; Δεν πιστεύεις πως εκείνη την στιγμή μπορείς να καταφέρεις τα πάντα;

Άρα, τα πάντα ξεκινούν από την ψυχολογική μας κατάσταση! Όταν νιώθουμε καλά, έχουμε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε! Φυσικά, τα πάντα είναι θέμα πιθανοτήτων. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι, όμως μπορούμε να αυξήσουμε δραματικά τις πιθανότητες.

Πώς θα το κανουμε αυτό;

Μαθαίνοντας να ελέγχουμε την ψυχολογική μας κατάσταση. Να νιώθουμε σιγουριά και αυτοπεποίθηση όταν και όποτε θέλουμε!

Και ήρθε η ώρα να μπούμε στο ζουμί του άρθρου πια. Ήρθε η ώρα να δούμε πως μπορούμε να ελέγχουμε την ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση.

Είσαι έτοιμος/η;

Σ – Σ – Σ

Τα 3 Σ.

Σκέψεις – συναίσθημα – συμπεριφορά!

Οι σκέψεις οδηγούν σε ένα συναίσθημα και το συναίσθημα σε μια συμπεριφορά και το αντίστροφο. Η συμπεριφορά οδηγεί σε συναίσθημα και το συναίσθημα οδηγεί σε σκέψεις!

Πώς μας βοηθάει αυτό; Μας βοηθάει να το ξέρουμε, γιατί αλλάζοντας ένα από τα τρία, αλλάζουμε και τα τρία. Το σώμα και το μυαλό είναι αλληλοσυνδεόμενα.

Υπάρχουν τρία πράγματα που καθορίζουν το πως νιώθουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η τριάδα!

 

Η τριάδα

Αυτά τα τρία πράγματα, καθορίζουν το πως νιώθουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή!

Φυσιολογία: Η φυσιολογία είναι το πως χρησιμοποιούμε το σώμα μας.

  • Πώς αναπνέουμε
  • Πόσο γρήγορα ή αργά κινούμαστε
  • Η γλώσσα του σώματος μας
  • Η δύναμη της φωνής μας
  • Η ενέργεια μας και ούτω καθεξής.

Αν σου έλεγα, πως τώρα που γράφω το άρθρο, βρίσκεται δίπλα μου ένας άνθρωπος οποίος έχει κατάθλιψη. Μπορείς να μου περιγράψεις πως είναι η φυσιολογία του;

Κεφάλι σκυφτό, ώμους κατεβασμένους, στήθος κάτω, φωνή αργή και σιγανή, αναπνοή ρηχή και αργή. Έτσι δεν είναι;

Αν σου έλεγα τώρα πως έχω έναν άνθρωπο δίπλα μου που είναι αγχωμένος, θα μπορούσες να μου περιγράψεις την φυσιολογία του; Φυσικά και θα μπορούσες.

Το ίδιο και αν σου έλεγα πως έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο ο οποίος νιώθει απίστευτη σιγουριά και αυτοπεποίθηση! Πώς είναι η φυσιολογία του;

Κεφάλι ψηλά, στήθος έξω, ώμοι πίσω, αναπνοή σταθερή και γεμάτη, ελαφρύ χαμόγελο και ούτω καθεξής!

Πώς γίνεται να ξέρουμε πως είναι η φυσιολογία του κάθε συναισθήματος; Ξέρουμε, επειδή τα έχουμε κάνει όλοι πάρα πολλές φορές και γιατί η φυσιολογία είναι περίπου ίδια σε όλους τους ανθρώπους!

Δεν θα δεις άνθρωπο στεναχωρημένο να χαμογελάει πλατιά και να έχει έξω το στήθος, ψηλά το κεφάλι και πίσω τους ώμους. Πολύ δύσκολα. Εκτός και αν προσποιείται.

Ούτε θα δεις κάποιον που είναι χαρούμενος να έχει το κεφάλι χαμηλά, τους ώμους κάτω και να είναι υποτονικός.

Γιατί μας χρειάζεται αυτό; Γιατί ξέροντας αυτό, μπορούμε να αλλάξουμε την συναισθηματική μας κατάσταση, απλώς αλλάζοντας την φυσιολογία μας. Αυτή είναι μια πρακτική που στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό την χρησιμοποιούν εδώ και 50 χρόνια και δουλεύει πάντα. Όμως, πριν 3 χρόνια, ψυχολόγοι του Harvard έκαναν μια έρευνα στην οποία απέδειξαν ότι αυτό που δουλεύει για το νευρογλωσσικό προγραμματισμό εδώ και 50 χρόνια, όντως δουλεύει.

Αυτό που έδειξε λοιπόν η έρευνα ήταν πως, αλλάζοντας την φυσιολογία, αλλάζει η νευροχημεία του εγκεφάλου. Όταν κάποιος παίρνει την στάση του σώματος η οποία συσχετίζεται με δύναμη και σιγουριά, (οι λεγόμενες power poses) για ένα με δύο λεπτά, αποβάλλει από τον οργανισμό του την κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του άγχους και παράγει ενδορφίνη, ντοπαμίνη και τεστοστερόνη, που είναι ορμόνες που συνδέονται με τα θετικά συναισθήματα!

 

Στάσεις δύναμης

Εμείς θα το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Εκτός από την στάση του σώματος θα αναλάβουμε και τον έλεγχο της αναπνοής μας. 10 αργές, βαθιές και σταθερές αναπνοές εισπνέοντας και εκπνέοντας από την μύτη. Επίσης θα αυξήσουμε και την ενέργεια μας, κάνοντας μια δυνατή κίνηση με τα χέρια μας ή χοροπηδώντας πέντε με δέκα φορές.

Αυτός είναι ο πρώτος τρόπος να αλλάξουμε την συναισθηματική και ψυχολογική μας κατάσταση! Πάμε να δούμε και τον δεύτερο.

Εστίαση: Η εστίαση, είναι στην ουσία η σκέψη μας. Που εστιάζουμε την προσοχή μας. Όταν εστιάζουμε στα αρνητικά, δύσκολα και κακά γεγονότα, θα βιώσουμε συνήθως αρνητικά συναισθήματα. Αν εστιάσουμε στα θετικά, καλά και αισιόδοξα γεγονότα, θα βιώσουμε θετικά συναισθήματα!

Και πάμε πάλι στο παράδειγμα από πριν! Ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα μου και έχει κατάθλιψη, που πιστεύεις πως εστιάζει; Στα θετικά; Δεν νομίζω!

Ο άνθρωπος που έχει άγχος, που εστιάζει; Στα θετικά; Δύσκολο! Μάλλον στα αρνητικά!

Ο άνθρωπος που νιώθει σιγουριά και αυτοπεποίθηση που εστιάζει; Σίγουρα στις δυνατότητες του και στο γεγονός πως μπορεί να τα καταφέρει!

Άρα, βλέπουμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει και η εστίαση στο πως νιώθουμε!

Σε αυτό το σημείο, πάρα πολλοί μου λένε πως έχουν προσπαθήσει να σκεφτούν θετικά, αλλά δεν πέτυχε. Φυσικά και δεν πέτυχε και αυτός εδώ είναι ο λόγος:

Όταν νιώθουμε άσχημα και προσπαθούμε να σκεφτούμε θετικά, χωρίς να αλλάξουμε την φυσιολογία μας δεν πρόκειται να δούμε διαφορά!

Λέμε στον εαυτό μας. Είμαι χαρούμενος, είμαι χαρούμενος, είμαι χαρούμενος και χτυπάει ένα αλαρμ στον εγκέφαλο μας που λέει, “βλακείες, δεν είσαι χαρούμενος”. Δεν μπορούμε να πούμε ψέμματα τόσο εύκολα στον εαυτό μας. Βασικά, δεν μπορούμε να τον κοροϊδέψουμε τόσο εύκολα.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε την εστίαση μας πιο αποτελεσματικά; Κάνοντας την εξής ερώτηση στον εαυτό μας:

“Τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό;”

Προσπαθούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό, πιο ενδυναμωτικό μήνυμα! Έτσι, είναι πιο εύκολο να αλλάξουμε την εστίαση μας και το νόημα που δίνουμε στις καταστάσεις.

Υπάρχουν 3 επιλογές που κάνουμε κάθε ώρα και στιγμή της ζωής μας:

  1. Που θα εστιάσω;
  2. Τι σημαίνει αυτό για εμένα;
  3. Τι θα κάνω γι’αυτό;

Κάποιος ο οποίος δεν νιώθει καλά, που εστιάζει; Τι σημαίνει αυτό για εκείνον; Τι κάνει γι’αυτό;

Συνήθως εστιάζει στα αρνητικά και αυτό σημαίνει πως ο Θεός τον μισεί ή πως είναι γκαντέμης ή πως δεν αξίζει και ούτω καθεξής. Τι κάνει γι’αυτό; Νιώθει άσχημα;

Θα μπορούσε να αλλάξει όμως αυτές τις 3 επιλογές και να αλλάξει το συναίσθημα του.

Π.χ να εστιάσει στο μάθημα και αυτό να σημαίνει για εκείνον ότι γίνεται πιο δυνατός και πιο σοφός και αυτό που θα κάνει ως αποτέλεσμα είναι, καλύτερες επιλογές στο μέλλον!

Αλλάζοντας την εστίαση, αλλάζουμε και το συναίσθημα.

Λεξιλόγιο: Το τρίτο πράγμα που θέλουμε να αλλάξουμε, είναι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε, δηλαδή τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για να δώσουμε νόημα σε όσα βιώνουμε.

Σκέψου λίγο, οι άνθρωποι που όταν τους ρωτάς ένα απλό, “Τι κάνεις” και σου απαντούν, “στον αγώνα”, ή “παλεύω”, ή “λέμε καλά για να είμαστε”, πως νιώθουν εκείνη την στιγμή; Καλά; Μπα.

Οι άνθρωποι που σου απαντούν, “υπέροχα” ή “φανταστικά” ή “όλο και καλύτερα”, πως νιώθουν εκείνη την στιγμή;

Οπότε όλα όσα βιώνουμε συναισθηματικά, ερμηνεύονται από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Αν αλλάξουμε τις λέξεις, αλλάζουμε και το συναίσθημα.

Οπότε, αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι να χρησιμοποιούμε έντονες, ενδυναμωτικές λέξεις για να περιγράφουμε τα συναισθήματα μας, ώστε να τα βιώνουμε!

Με τον ίδιο τρόπο φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο “μαλακές” λέξεις για να μειώσουμε την ένταση στα αρνητικά συναισθήματα!

Με λίγα λόγια

Μπορούμε να αλλάξουμε την συναισθηματική και ψυχολογική μας κατάσταση ανά πάσα στιγμή αλλάζοντας:

  1. Φυσιολογία + αναπνοή
  2. Εστίαση
  3. Λεξιλόγιο

Αναπνέουμε βαθιά και σταθερά, παίρνουμε στάση του σώματος που δείχνει δύναμη και αυτοπεποίθηση, εστιάζουμε στα θετικά και όλο αυτό το αποτυπώνουμε με ενδυναμωτικές λέξεις.

Ακολουθώντας αυτή την συνταγή, που ακολουθούν οι κορυφαίοι του κόσμου, μπορείς να αλλάξεις την συναισθηματική σου κατάσταση όποτε θέλεις και να αλλάξεις την ζωή σου!

Τελικές σκέψεις!

Μια πολύ συχνή ερώτηση πάνω σε αυτό, είναι η εξής: Παναγιώτη, τώρα που το έμαθα αυτό θα είμαι πάντα χαρούμενος;

Η απάντηση είναι, ελπίζω πως όχι! Δεν θέλουμε να βιώνουμε ένα συναίσθημα όλη την ώρα. Πρώτον γιατί χάνει την αξία του, αλλά επίσης γιατί χρειαζόμαστε όλα τα συναισθήματα.

Τα “αρνητικά” συναισθήματα, είναι αναγκαία. Επίσης, τα αρνητικά συναισθήματα, δεν είναι μόνιμες καταστάσεις ή ταυτότητες. Είναι σημάδια. Όταν θυμώνουμε, είναι ένα σημάδι πως κάτι μας ενοχλεί.

Όταν στεναχωριόμαστε, είναι ένα σημάδι πως κάτι δεν μας αρέσει. Όταν αγχωνόμαστε, είναι ένα σημάδι πως κάτι μας ανησυχεί.

Το θέμα είναι να παίρνουμε το μήνυμα που μας δίνουν αυτά τα σημάδια, αλλά να μην κρατάμε αυτά τα συναισθήματα άλλο.

Αφού λοιπόν πάρουμε το μήνυμα μας, αλλάζουμε το συναίσθημα με αυτά που μάθαμε σήμερα!

Και φυσικά, όπως όλα τα πράγματα στην ζωή, έτσι και αυτή η ικανότητα χρειάζεται εξάσκηση! Να την εξασκεις όσο περισσότερο μπορείς έτσι ώστε, όταν θα την έχεις μεγάλη ανάγκη μα είναι εκεί για εσένα!

Με αυτό, θέλω να κλείσω το άρθρο εδώ, όμως μην ξεχνάς πως αν χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια, είμαι στην διάθεση σου!

Με αγάπη,

Παναγιώτης!

Γίνε κυρίαρχος της συναισθηματικής σου κατάστασης!

  • 16 video διάρκειας 8:30 ωρών σε ανάλυση 4K
  • 16 αρχεία mp3 διάρκειας 8:30 ωρών
  • Οδηγός σεμιναρίου Pdf
  • Πηγές για ασκήσεις και περαιτέρω γνώσεις
  • Βίντεο με Live QnA

Add Your Comment

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚοΙΝΩΝΙΑΣ