fbpx
Back to all Post

Ο χρόνος δεν είναι ο καλύτερος γιατρός

Ο χρόνος δεν είναι ο καλύτερος γιατρός

O χρόνος δεν είναι ο καλύτερος γιατρός!

 

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο χρόνος, όχι απλώς δεν είναι ο καλύτερος

γιατρός αλλά, οδηγεί τις καταστάσεις σε χειρότερες εκβάσεις .Τις περισσότερες φορές, ωστόσο ακούμε ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Τι ισχύει τελικά;

 

Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα. Υποθέστε ότι καθώς ανεβαίνατε τις σκάλες, σκοντάψατε και χτυπήσατε το χέρι σας, με αποτέλεσμα να αρχίσει να τρέχει αίμα. Αν δεν περιθάλψετε την πληγή, δεν την καθαρίσετε, και δεν την καλύψετε με κάτι, ο χρόνος θα την γειάνει ή όχι;  Είναι πολύ πιθανό πως όταν θα βγείτε έξω και θα αρχίσουν τα μικρόβια να πηγαίνουν στην πληγή, όχι μόνο δε θα τη γειάνει,  αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μολυνθεί ακόμη περισσότερο και όσο περνάει ο χρόνος και η μόλυνση γίνεται ολοένα και χειρότερη, θα φτάσετε σε ένα σημείο που θα πρέπει να λάβετε δραστικά μέτρα για να σταματήσετε αυτή τη μόλυνση. Σωστά;   

 

Τα μοτίβα σκέψεων και συμπεριφοράς ενός ανθρώπου επηρεάζουν κατά πόσο ο χρόνος μπορεί να τον βοηθήσει ή όχι σε δύσκολες καταστάσεις.

Το πρώτο εκ των πέντε  μοτίβων διαχωρίζει τους ανθρώπους σε αυτούς που βρίσκονται στο αίτιο και σε αυτούς που βρίσκονται στο αιτιατό. Ας εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό. Τα πάντα στη ζωή μας είναι μία δράση-αντίδραση δηλαδή ένα αίτιο και ένα αιτιατό. Στη βάση αυτή  λοιπόν,  από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι οι δημιουργοί της ζωής τους, είναι προδραστικοί,  αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, ψάχνουν τρόπους για να βελτιωθούν και αποβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι τα λεγόμενα θύματα, δεν ευθύνονται ποτέ και για τίποτα αλλά πάντα οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για τις καταστάσεις που βιώνουν.

 

Προσοχή!

 

Μπορεί να μην ευθυνόμαστε σε όλες τις περιπτώσεις εμείς ΑΛΛΑ εμείς πάντα είμαστε υπεύθυνοι για τον τρόπο που θα χειριστούμε τις καταστάσεις. Κανένας άλλος δεν είναι υπεύθυνος για τις δικές μας καταστάσεις και όσο περιμένουμε απ’ τους άλλους να έρθουν και να μας πιάσουν απ’ το χεράκι για να βελτιώσουν τη ζωή μας, το πιο πιθανόν είναι ότι θα περιμένουμε μία ολόκληρη ζωή.

Το να αλλάξεις τη ζωή σου είναι απλό

Και ο Παναγιώτης μπορεί να σε βοηθήσει

Ας εξετάσουμε τώρα το παρακάτω σχήμα. Η ευθεία γραμμή ορίζεται ως η χρονογραμμή της ζωής μας. Υποθέστε ότι το παρόν είναι κάπου στη μέση, η κόκκινη κουκίδα. Πάνω σε αυτό το σχήμα (άνω αριστερά) θέλουμε να γράψουμε τι πράξεις έχουμε κάνει στο παρελθόν και μας έχουν φέρει εδώ που βρισκόμαστε τώρα πχ. συνήθειες, πράξεις, τρόπος σκέψης και κάτω αριστερά θέλουμε να γράψουμε όλους τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που μας επηρεάζουν πχ.  Κορονοϊός, οικονομική κρίση, ακρίβεια, τοξικοί άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας. Στη συνέχεια, κάτω από την κουκίδα θέλουμε να γράψουμε τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι στο παρόν και έπειτα κάτω δεξιά τι θα συνεχίσουν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι στο μέλλον.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σκεφτούμε το εξής: αν όλα όσα κάναμε μέχρι σήμερα, συνεχίσουμε να τα κάνουμε στο τώρα και συνεχίσουμε να τα κάνουμε και στο μέλλον, που θα είναι η ζωή μας στο μέλλον;

Κατά πάσα πιθανότητα στο μέλλον τα πράγματα θα είναι περίπου τα ίδια αν όχι χειρότερα αλλά, περίπου τα ίδια. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος τουλάχιστον για τους εξωτερικούς παράγοντες ότι, θα φτιάξουν τόσο πολύ τα πράγματα που δεν θα χρειάζεται εγώ να κάνω κάτι στη ζωή μου για να τη βελτιώσω και θα τη βελτιώσουν οι εξωτερικοί παράγοντες. Δεν σκέφτομαι τόσο θετικά. Πιστεύω ότι, οι εξωτερικοί παράγοντες και οι άλλοι άνθρωποι θα κάνουν περίπου τα ίδια και θα με επηρεάζουν το ίδιο.

Όσο εγώ επικεντρώνομαι στο τι κάνουν οι άλλοι και ρίχνω τις ευθύνες σε αυτούς, τόσο πιο ανήμπορος νιώθω. Αυτό συμβαίνει διότι εστιάζω σε κάτι το οποίο ούτε μπορώ να ελέγξω αλλά ούτε μπορώ να αλλάξω και αυτό σιγά-σιγά με κάνει να νιώθω ανήμπορος και με σπρώχνει προς τη μαθημένη ανημπόρεια, ολοένα και περισσότερο. Στον αντίποδα, όταν εγώ αναλάβω την ευθύνη της ζωής μου και δεχτώ ότι οι άλλοι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, γιατί ούτε τους ανθρώπους μπορώ αλλάξω αλλά ούτε και τις εξωτερικές καταστάσεις, αλλά μονάχα εμένα, τότε μπορώ βελτιώνοντας τη δική μου συμπεριφορά, να πετύχω μικρές νίκες

Προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον πρέπει εμείς να αλλάξουμε κάτι στο τώρα και στο μέλλον. Έτσι δεν είναι; Να αναλάβουμε την ευθύνη μας, να γίνουμε καλύτεροι, να γίνουμε πιο δυνατοί, να μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στο περιβάλλον εργασίας.

Αυτό λοιπόν, το σχήμα, μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι, αν οι συνήθειες, ο τρόπος σκέψης και οι συμπεριφορές που έχουμε μέχρι σήμερα μας έχουν φέρει σε ένα σημείο το οποίο δεν μας αρέσει και παρόλο αυτά δεν αλλάξουμε κάτι, κατά πάσα πιθανότητα, το μέλλον μας θα είναι κάτι αντίστοιχο, διότι οι εξωτερικοί παράγοντες και οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας, θα κάνουν τα ίδια πράγματα και στο μέλλον.

 Το δικό μας καλό το κοιτάμε μόνο εμείς.

Επομένως, για να αλλάξουμε τη ζωή μας στο μέλλον πρέπει να αλλάξουμε κάτι το οποίο κάνουμε τώρα. Ποιο είναι αυτό; Βρείτε ποιο είναι το πιο γρήγορο και εύκολο πράγμα το οποίο μπορείτε να κάνετε σήμερα ή μπορείτε να αλλάξετε σήμερα για να βελτιώσετε τη ζωή σας και ξεκινήστε βήμα-βήμα.

Συνοψίζοντας, το πρώτο μοτίβο που κάναμε λόγο είναι βρίσκομαι στο αίτιο ή βρίσκομαι στο αιτιατό και αν βρίσκομαι στο αιτιατό πώς μπορώ να φτάσω στο αίτιο και να κάνω τη ζωή μου καλύτερη; Γιατί μόνο εγώ μπορώ να κάνω τη ζωή μου καλύτερη. Κανένας άλλος! Και αν δεν μπορώ, αν μου λείπουν οι γνώσεις, αν μου λείπουν οι ικανότητες; Θα ζητήσω βοήθεια. Αλλά, ακόμα και βοήθεια να ζητήσω πάλι πρέπει να προσπαθήσω και εγώ για να γίνω καλύτερος. Έτσι δεν είναι;

 Ο χρόνος λοιπόν δεν είναι ο καλύτερος γιατρός και ο χρόνος δε βελτιώνει όλες τις καταστάσεις. Αν υπάρχει αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς και οι σκέψεις κατά το οποίο εγώ νιώθω θύμα, τότε ο χρόνος θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Γιατί θα με σπρώχνει στη μαθημένη ανημπόρεια, θα με κάνει να νιώθω ολοένα και πιο άχρηστος, θα μειώνεται η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση μου διαρκώς, όπως και η αυτό-αποτελεσματικότητά μου γιατί δεν θα πετυχαίνω μικρές νίκες, αλλά θα έχω διαρκώς ήττες και θα βουλιάζω ολοένα και περισσότερο σε αυτό το βούρκο. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να βρίσκεστε σε αυτό το μοτίβο, άλλαξε κάτι και να θυμάστε ότι, ο κάτω άξονας κατά πάσα πιθανότητα αν όχι σίγουρα δε πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον προς το καλύτερο.

Ξεκινήστε να στοιβάζετε μικρές νίκες μέχρι να έρθει αυτή η μεγάλη νίκη!

Add Your Comment

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚοΙΝΩΝΙΑΣ